Historie

HISTORIE

B&B Pakhuis Maassluis

HISTORIE

Overnachten in een monumentaal pakhuis uit 1890

Pakhuis Maassluis, gelegen aan de haven 43, is in de 19e eeuw gebouwd en in 2005 bestempeld als gemeentelijk monument. Het pand is van sociaal en cultuurhistorische betekenis als een element uit de geschiedenis van de handel en industrie van Maassluis.

Voor zover bekend bij de Historische Vereniging van Maassluis heeft het Pakhuis o.a. dienstgedaan als kolenhandel en als haringopslagplaats. Een aantal elementen van vroeger is gelukkig nog bewaard gebleven zoals de grote en kleine laaddeuren, het luikje en de hijsbalk aan de voorgevel.

 

Verder zijn de meeste dwarsbalken nog in originele staat in het pakhuis terug te vinden met hier en daar mooie oude details eraan.

Maassluis is een prachtige stad met een rijke maritieme historie. De twee dicht bij elkaar liggende vlieten zijn uniek en bepalen het stadsbeeld. Het uiterlijk van het buitendijkse gedeelte van de stad is bepaald door de visserij, van oudsher de belangrijkste inkomstenbron van de stad. Maar ook de sleepvaart speelt een belangrijke rol. Maassluis wordt niet voor niets dé sleepboothavenstad van Nederland genoemd! Maassluis bekendste sleepboot is de Furie, de laatste door stoom aangedreven zeesleepboot in Nederland.